maandag 25 januari 2021

Aan de relschoppende 'demonstranten'

 Ik begrijp het niet meer! Ik begrijp niet waarom jij hebt gedaan wat je hebt gedaan. Waarom deed jij wat je deed?

Ja, we hebben al een jaar te maken met de gevolgen van corona.

Ja, we hebben allemaal te maken met beperkingen in ons leven als gevolg van de opgelegde maatregelen.

Ja, het is niet leuk! We zouden het allemaal graag anders zien.

Ja, over het nut van de genomen maatregelen valt te discussiëren. Ze zullen niet allemaal even nuttig en effectief zijn. Sommige mensen zullen het allemaal onzin vinden, anderen kan het niet streng genoeg zijn. Er zijn mensen die corona niet zo serieus nemen, anderen zijn verdrietig, bezorgd of zelfs angstig. Sommige mensen, en dat zijn er heel veel, worden juist door de maatregelen getroffen. Bedrijven hebben het moeilijk, velen verloren hun baan, thuiswerkende ouders hebben het zwaar, ouderen en alleenstaanden vereenzamen, kinderen en jongeren ook, studieachterstanden lopen op, waardoor toekomstperspectief onzeker wordt, contact met leeftijdgenoten, wat voor deze leeftijd juist zo belangrijk is vanwege de ontwikkeling van een eigen persoonlijkheid en gezonde eigenwaarde, staat op een laag pitje.

Ja, het is begrijpelijk dat dit allemaal, naast bezorgdheid, verdriet en angst, ook frustratie en boosheid oplevert. 

Maar de regering moet toch wat? Ze kunnen toch niet alles maar op zijn beloop laten met als gevolg nog meer zieken en doden, en een zorgstelsel dat het niet meer aan kan? Of ben jij iemand die denkt dat het allemaal wel meevalt en dat het slechts een griepje is? Nou, dat mag!

Ja, je mag gefrustreerd en boos zijn. Ja, je mag demonstreren. Mensen mogen verschillen van mening, dat recht hebben we hier in Nederland. Gelukkig!

Zo mogen mensen ook verschillen van mening over de vaccinaties. Sommigen staan te trappelen om er één te halen en zijn er van overtuigd dat dit de oplossing en de uitweg is uit de corona-ellende. Anderen zijn wat kritischer, over de snelheid waarmee het vaccin is ontwikkeld, over de betrouwbaarheid en veiligheid van het vaccin, willen geen proefkonijn zijn, ze twijfelen of het wel zal werken tegen andere varianten en of het effectief genoeg zal zijn om het beoogde resultaat te behalen, namelijk een coronavrij leven. Nog weer anderen zijn helemaal anti-vaccin en zijn huiverig vanwege vermoedde duistere motieven, zoals ze ook een verborgen agenda achter de corona-maatregelen vermoeden. En dat mag allemaal! Met het recht op vrijheid van meningsuiting hoort ook de plicht om de ander dat recht ook te gunnen en daar respectvol mee om te gaan. Maar ja, dat gebeurt nu helaas ook niet. Veel mensen proberen elkaar, vaak op niet zo'n respectvolle en nette manier, te overtuigen van het eigen gelijk. Ook zo jammer.... In plaats van een beetje wederzijds begrip voor elkaar ontstaat er alleen maar meer verwijdering.

Maar even terug naar de afgelopen avonden, de eerste avonden tijdens de avondklok. De avondklok, is deze nou echt zo erg? Ik ben al tijden nauwelijks meer na negen uur op straat geweest. Ik vind het persoonlijk veel ingrijpender dat je maar één bezoeker mag ontvangen. Je kunt dus als stel helemaal niet meer ergens op bezoek, zelfs niet bij eigen ouders of kinderen. Maar goed, misschien is die avondklok voor jou wel heel erg en moet je daardoor wel veel missen.

Ja, dan mag jij verdrietig, gefrustreerd en boos zijn. 

Ja, dan mag jij daar tegen protesteren en demonstreren. 

Ja, dat recht heb jij! Maar waarom deed jij wat je deed? 

Maar waarom viel jij de politie aan? De mensen die voor ieders veiligheid alles in goede banen probeerden te leiden, deze hardwerkende mensen die gewoon hun werk deden, deze mensen die niet verantwoordelijk zijn voor de maatregelen die jou nu zo frustreren. 

Maar waarom maakte je zoveel kapot? Spullen van mensen die ook niet verantwoordelijk zijn voor de maatregelen die jou nu zo boos maken.

Waarom vernielde en plunderde je winkels? Eigendom van ondernemers die het al moeilijk genoeg hebben in deze tijd en die ook niet verantwoordelijk zijn voor de maatregelen die jou nu zo frustreren. Je steelt gewoon, crimineel gedrag heeft volgens mij niets te maken met demonstreren. 

Waarom verniel je een ggd-teststraat en val je een ziekenhuis aan? Locaties waar allemaal hardwerkende zorgtoppers bezig zijn om corona onder controle te krijgen zodat jouw en mijn leven misschien weer normaal mag worden.

Waarom? Waarom?

Ik begrijp het niet..... jij wel? Leg het mij dan alsjeblieft eens uit. Tenminste.... als jij dat kunt en durft..

1 opmerking:

  1. Wat is dit een waar verhaal en wat begrijpelijk op papier gezet je bent een topper dat je dit durft , grote klasse , veel waardering voor wat je hebt gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen