Hulp nodig?

De beste psycholoog is Jezus!

Dat denk ik echt. Dat bij al onze psychische problemen Jezus ons kan helpen. Echt kan helpen.
Haha, denk je dan waarschijnlijk, waarom studeer je dan psychosociale hulpverlening als alle antwoorden toch in de Bijbel staan? Dat zal ik je proberen uit te leggen.
Er zijn mensen die vinden dat je pastoraat en psychologie strikt gescheiden moet houden. Pastoraat voor je geloofsvragen en andere geloofsgerelateerde problemen. Psychologie voor al je andere psychische problemen. Ik denk dat dat een volkomen verkeerde zienswijze is. God is betrokken bij ons hele leven, bij al onze alledaagse dingetjes. Dus ook al onze psychische problemen hebben te maken met God, met onze relatie met Hem, met name ons vertrouwen in Hem. Je kunt God daar niet buiten houden.
Ik weet dat er een heleboel goede therapeuten en behandelaars zijn die je een heel duidelijk inzicht in je problemen kunnen geven en je een heel eind op weg kunnen helpen. Ook de reguliere hulpverlening is er op gericht om je gedachten, gevoelens en gedrag te veranderen. Dat is ook wat de Bijbel ons leert, dat we onze gedachten, gevoelens en gedrag moeten vernieuwen. Alleen de reguliere hulpverlening gaat daarbij uit van de mens zelf, terwijl de Bijbel ons juist leert onszelf, ons ego los te laten en ons op God te richten. Maar als je een behandeling of therapie volgt waarbij de relatie met God niet bekeken en betrokken wordt, zal dat niet meer opleveren dan een pleister op een wond. Echte genezing, zodat je geen pleister meer nodig hebt, kan alleen in samenwerking met Jezus, in gehoorzaamheid aan God. (Ik heb dat zelf mogen ervaren, volledige genezing. Zie over mij.)
Een goede pastorale hulpverlener kan je ook een heel eind op weg helpen, maar soms is er wat meer inzicht nodig in de diepgaande psychologische processen waar wij aan onderhevig zijn in ons leven. Kennis van de psychologische processen onder invloed van opvoeding en omgeving. Kennis van de lichamelijke processen bij psychische problemen. De psychologie heeft met de christelijke visie gemeen dat beiden vinden dat een persoon gevormd wordt door zijn genen, opvoeding en omgeving, onze zogenaamde SHAPE. Onze hersenen, een creatie van God, zijn een ongelooflijk ingewikkelde computer. Als je je er een beetje in verdiept zie je hoe geniaal dat ontwerp is. Kennis over deze computer, ontdekt door de wetenschap, moeten wij zeker gebruiken om mensen te kunnen begrijpen en helpen.
Als je een hulpverlener nodig hebt, denk ik dat je op zoek moet gaan naar een christelijke hulpverlener met psychologische kennis. Iemand die niet alleen christen is, maar ook daadwerkelijk werkt met de Bijbel in de hand als het ware. Als de hulpverlener christen is, maar verder de gewone reguliere behandelingen en therapieën toepast, bestaat het gevaar dat er niet-Bijbelse principes insluipen. Je moet dus zoeken naar die hulpverlener die zijn behandeling en therapie toetst aan de Bijbel, aan het woord van God. En dat hoop ik na mijn opleiding te mogen zijn, een christelijke pastorale psychosociale hulpverlener.
Ik ben daar in mijn opleiding dan ook gericht mee bezig. Alle informatie, alles wat ik leer, toets ik aan de Bijbel. Alles wat niet Bijbels is leg ik naast me neer. Maar ik moet zeggen, dat wat ik tot nu toe in mijn opleiding heb geleerd, juist een goede aanvulling is op de Bijbel. De kennis over de psychologische processen legt juist goed uit wat Jezus bedoelt. Ik denk wel dat, als het later in de opleiding over het hulpverleningsproces zelf zal gaan, ik zeer alert moet zijn op niet-Bijbelse principes, het niet-Bijbelse mensbeeld. Ik heb daarom ook, om het onderscheid goed te kunnen maken, naast deze opleiding een christelijke pastorale cursus gevolgd.
Het mooie is dat, door al deze kennis, ook mijn zelfkennis is toegenomen en ik daardoor nog aldoor dichter naar Jezus toe mag groeien en steeds meer van Hem ga houden. Mijn bewondering meer en meer toeneemt.


Alhoewel ik nog niet uitgeleerd ben, mag je me al je vragen of opmerkingen mailen via het contactformulier. Blijf er niet mee rondlopen! Ik wil er voor je zijn....

1 opmerking: